"kâfirleri dost edinmeyin" ayeti. Kurana göre kafirlere iyilik edilir mi?

Birinin ateist olması sizin ona düşman olacağınız, iyilik ;arkadaşlık etmeyeceğiniz anlamına gelmez.
Kuran buna müsaade eder ;

➡ Mümtehine 7" Olur ki Allah sizinle düşman olduklarınız arasında yakında bir dostluk meydana getirir. Allah gücü yetendir. Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir."
🌟
➡ Mumtehine 8 "Allah sizi dini uğrunda öldürmeyen (قتل k-t-l) ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayanlara iyilik yapmanızı ve adil davranmanızı yasaklamaz. Çünkü Allah adil olanları sever"
🌟
➡ Fussilet 34 "iyilik ile kötülük bir olmaz kötülüğü iyilik ile def et. Bakarsın ki sana düşman olan kişi çok yakın bir dost olur"

[Mumtehine 8i çoğu meal "din uğrunda savaşmayan" şeklinde meal etmiş ama Ayette "harp" değil "katl (öldürmek)" yazıyor. Bu yüzden bu şekilde meal ettim :) ]

Bu ayetlere göre bir ateist bizi öldürmeye ve yurttan çıkarmaya çalışmadığı sürece iyilik etmeye müsaade vardır :)

Kimler ile dostluk edilmez?
Bu ayet yeterince açıklıyor ;
➡ Mümtehine 9.Ayet: Allah, yalnız sizinle din uğrunda savaşanları, sizi yurtlarınızdan çıkaranları ve çıkarılmanız için onlara yardım edenleri dost edinmenizi yasaklar. Kim onlarla dost olursa işte zalimler onlardır.

Kuranda geçen diğer "yahudiler ve hristiyanlari dost edinmeyin" "kâfirleri dost edinmeyin" ayetleri de Mumtehine 9 ile bağlantılıdır.

Ayrıca Ayette "dost" diye çevrilen kelime "veli" şeklinde geçer.

Veli /dost edinmek onu rehber edinmektir. Tıpkı şu Ayette yazdığı gibi ;

➡ Allah, inananların velisidir , onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır. İnkâr edenlere gelince, onların dostları da tâğuttur, onları aydınlıktan alıp karanlığa götürürler. İşte bunlar cehennemliklerdir. Onlar orada devamlı kalırlar.
(Sure No:2 Ayet No :257)

#bir_sorgulayan_muslumanin_gozunden
Hubeyb Öndeş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder