Maide 33'te bahsedilen fesat nedir?

Maide 33'te bahsedilen "fesat فساد" nedir?

Maide 33'te şu ifade geçer "Allaha ve resulüne savaş açıp yeryüzünde FESAT (?) çıkarmaya çalışanların cezası ;öldürülmeleri  yahut sürgün edilmeleri (...)"

"fesat فساد" nedir? Bunu açıklamadan önce şunu belirteyim ;

Din karşıtı bazı ateistler bu Ayette bahsedilen "fesat" için, "inkarcı olmak, dini eleştirmek" olduğunu iddia ediyor. Bu şekilde de dini savaş dini gibi göstermeye çalışıyorlar. Kuran üzerinde bunun cevabını vereceğim.

Öncelikle Kuranda sadece ; mazlumları koruma (Nisa 75) kendini savunma (bakara 190) fitne(azab) baskı ve bozgunculuğun ortadan kalkması (bakara 190 - 193) için savaşmak vardır. 🌟

Onun dışında dini farklı kişilere bile savaş açmadığı sürece iyilik etme emri vardır. (Mumtehine 8 Fussilet 34)
Barışı emir eder (Enfal 61) 🌟

Yunus 99 "Allah dileseydi herkes hidayet bulurdu. Yoksa iman etmeleri için dine zorlayacak mısın?"

Bakara 256 "dinde zorlama yoktur"

 inkar etmek fesat ise neden bu Ayette "öldürün"  demiyor da zorlamanın yanlış olduğunu söylüyor?

Mümtehine 8 "Allah sizi dini uğrunda öldürmeyen   ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayanlara iyilik yapmanızı ve adil davranmanızı yasaklamaz"

Savaşa teşebbüs etmediği ve çıkamaya çalışmadığı sürece iyilik etmeye müsaade olduğuna göre "fesat = inkar" demek bu ayetle çelişir.

Bakara 190 "size savaş açanlara karşı savaşın haddi aşmayın"

Savaş açıldığı sürece savaşın olduğunu söylüyor. Eğer "fesat =inkar" olsaydı 'savaş açanlara karşı savaşın' demez 'inkar eden herkesle savaşın:' derdi

Enfal 61"onlar barışa yanaşır ise sende BARIŞA YANAŞ "

Bu ayette savaşta olunan bir topluluğun barış teklif etmesi sonucu barışı emir ediyor.

"inkâr edenlere fesatçıdır" mantığına göre bu âyetin olmaması gerekiyordu. Çünkü bu mantığa göre ;inkar da olduğu sürece barış istese de savaş olacak (!) :)

Nisa 140. "Allahın ayetleri ile ALAY EDİLEN bir ortamda onlar başka bir söze geçinceye kadar onlarla oturma"

Eleştiriyi geçin ; doğrudan Allahın ayetleri ile alay olmasına rağmen "onlarla savaşın" demiyor.
Bu ayetten dolayı "Fesat = eleştiri" olamaz.

Peki fesat nedir? ;
Fesat فساد, barışın tam zıttıdır.
Şu ayetleri kontrol ediniz;
2:11
2:30
2:205
7:56
26:152
➡ Kasas 4 ": Firavun, (Mısır) toprağında gerçekten azmış, halkını çeşitli zümrelere bölmüştü. Onlardan bir zümreyi güçsüz buluyor, bunların oğullarını yok ediyor kızlarını ise sağ bırakıyordu. Çünkü o FESAT ÇIKARANLARDANDI."

Burdan da anlaşıldığı üzere
; fesat فساد" yeryüzünde bozgunculuk, haksız yere cana kıyma, masum insanlarla savaşmak , "

Maide 33. Âyette bu şekilde bozgunculuk çıkaranlara verilecek cezayı anlatıyor.
Birde sonraki ayete bakalım :)
➡ Maide 34. ": Ancak, siz kendilerini yenip ele geçirmeden önce TEVBE EDİP HATASINDAN VAZGEÇENLER HARİÇ. biliniz ki Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir."

Yani bu şekilde bir bozgunculuk, savaş  çıkarmaya çalışıp, kendileri yakalanmadan önce hatasından vazgeçenlere ceza olmadığını söylüyor. :)

🌟 sonuç olarak Maide 33 terör suçunun cezasıdır.
Bu görüşüme bazı ateistlerin" 1400 yıldır kimse anlamadı bir tek sen mi anladın? "diyeceklerini duyar gibiyim :) 1400 yıllık ehli sünnetin kabul ettiği tefsirlerden Maide 33. Ayetin iniş sebebi hakkında görüşler ;
 ➡ fesat nedir?
Âyet-i kerimede geçen "Yeryüzünde fesat çıkarırlar." ifadesinden mak­sat, Allah tealanm yarattığı yeryüzünde mümin kullarının veya zımmilerin yol­larını keserek haksız yere ve düşmanca, onlann mallarını alarak onlann ırz ve namuslarına edepsizce saldırarak onlara karşı isyan ederler ve bozgunculuk ya­parlar." demektir.

 İniş sebebi ;
- Enes b. Malik, Said b. Cübeyr, Cerir b. Abdullah, Urve b. Zübeyr ve Süddİ´den nakledilen diğer bir görüşe göre bu âyet-i kerime, Ukl veya Ureyne kabilelerinden, önce müslüman olup sonra dinden dönen, Allah´a ve Resulüne karşı savaş açarak Resulullah´ın çobanını öldürdükten sonra ganimet mallarını sürüp götüren bir kavim hakkında nazil olmuştur


Kaynak ;Ebu Cafer Muhammed b. Cerir et-Taberi, Taberi Tefsiri, Hisar Yayınevi: 3/272-280.

#bir_sorgulayan_muslumanin_gozunden

3 yorum:

  1. Ilmine sağlık kardeşim

    YanıtlaSil
  2. Hubeyb merhaba kardeşim. Edip Yüksel'in Maide 33 videosunu izler misin? Ayrıca @ardarda001 Twitter hesabım, seninle tanışıp fikir alışverişinde bulunmak isterim.

    YanıtlaSil